11.06.2021 KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD DROP 18TH STUDIO ALBUM ‘BUTTERFLY 3000’

NL – Vandaag brengt King Gizzard & The Lizard Wizard hun nieuwe album Butterfly 3000 uit. Het is misschien wel hun meest onbevreesde sprong in het onbekende tot nu toe: een opeenvolging van tien nummers die allemaal hun leven begonnen als arpeggio-loops, gecomponeerd op modulaire synthesizers, voordat ze door het zestal werden omgevormd tot uiterst verleidelijke dream-pop.

Luister hier naar Butterfly 3000.

Het nieuwe album is de opvolger van de voorbije 17 studioalbums, waaronder het onlangs verschenen K.G. en L.W.Net als zijn twee voorgangers werd Butterfly 3000 in quarantaine en op afstand uitgevoerd, volledig opgenomen bij elk van de bandleden thuis.

Op creatief vlak omschrijft bandlid Stu Mackenzie het albumproces als een ware “groepsuitdaging”. Voor Butterfly 3000 stapten de bandleden uit hun vertrouwde comfortzone: eerst en vooral schreef de band de nummers op onbekende apparatuur, zoals modulaire synthesizers. Omdat ze niet helemaal vertrouwd waren met deze nieuwe instrumenten, kregen ze gelukkige ongelukjes – veel rare, verkeerde, kapotte geluiden die ze omdraaiden, in een loop hebben gezet en er nummers van hebben gemaakt.

De groep besloot alle nummers van Butterfly 3000 in majeur te schrijven, wat een ingrijpende verandering in werkwijze betekende. “We were trying to make upbeat dance music, in our own way, and we’d never gone there before” zegt Mackenzie. Het is het meest doordachte album dat de Australische band ooit heeft gemaakt.

De titel en de hoes van het album is het werk van vaste medewerker Jason Galea, die voor Butterfly 3000 een ontwerp heeft gemaakt dat geïnspireerd is op de autostereogram-posterfenomenen uit de jaren ’90. Het weerspiegelt de thema’s van het album: dromen, metamorfose, verandering en evolutie.

Butterfly 3000 is vanaf vandaag digitaal te beluisteren, verschijnt als CD op 23 juli 2021 en als een dubbele LP op 20 augustus 2021. Voor de platenverzamelaars zullen er 11 gelimiteerde uitgaves worden gemaakt met elk een verschillende hoes, waaronder een Nederlandse en Franse versie speciaal voor België. 

Pre-orderen kan hier.